Wiadomości
-
Odsłonięcie tablicy pamiątkowej dyr. Naguckiego
29.01.2025 r. w Centrum Kształcenia Zawodowego i Ustawicznego nr 2 w budynku 1
odbyła się uroczystość odsłonięcia tablicy pamiątkowej poświęconej pamięci Pana Dyrektora Aleksandra Naguckiego.
Slajdy
80-058 Gdańsk, ul. Smoleńska 5/7 - sekretariat w bud. 1 - tel. 58-309-05-06;
sekretariat w bud. 2 przy ul. Smoleńskiej 6/8 - tel. 58-301-10-20;
fax. 58-301-07-42;
sekretariaty czynne w godz. od 8.00 do 14.00
poczta elektroniczna: sekretariat@ckzu2.edu.gdansk.pl
E - Puap: /CkziuNr2_Gdansk/SkrytkaESP
**************************************************************
SZKOLNY REGULAMIN REKRUTACJI wraz z harmonogramem
do klas pierwszych szkoły ponadpodstawowej
w Centrum Kształcenia Zawodowego i Ustawicznego Nr 2 w Gdańsku, ul. Smoleńska 5/7
na rok szkolny 2025/2026
PODSTAWA PRAWNA
-
Ustawa z dnia 14 grudnia 2016 r. - Prawo oświatowe. (Dz. U. z 2024 r. poz. 737 z późn.zm), art.154 ust.1 pkt 2).
-
Regulamin Kuratorium Oświaty w Gdańsku zatwierdzony przez Wojewodę Pomorskiego w dniu 25 października 2018 roku.
-
Zarządzenie Nr 15/2025 Pomorskiego Kuratora Oświaty z dnia 28 stycznia 2025 r.
-
Postanowienia Szkolnej Komisji Rekrutacyjnej w CKZiU Nr 2 w Gdańsku.
§ 1
KIERUNKI KSZTAŁCENIA
W roku szkolnym 2025/2026 prowadzi się rekrutację kandydatów do klas pierwszych w technikum
i branżowej szkole I stopnia w następujących zawodach przedstawionych w tabeli 1.
W Technikum Nr 8 i w Technikum Nr 14 nauczane są język angielski i język niemiecki jako drugi język obcy nowożytny.
W Branżowej Szkole I stopnia Nr 8 nauczany jest język angielski.
*********************************************
Kierunki kształcenia
(regulamin, wnioski, załączniki do pobrania w plikach pdf)
Regulamin naboru - * Wniosek Technikum - * Wniosek Szkoła Branżowa - * Załącznik 1 - * Załącznik 1A -*Załącznik 2 - * Wniosek KKZ cukiernik - * Wniosek KKZ rolnik
rekrutacja na nowy kierunek kształcenia od naboru 2025/2026
TECHNIK GOSPODARKI ODPADAMI
klasa I G - w technikum nr 14
325515
CHM.07. Prowadzenie działań
operacyjnych związanych z
gospodarowaniem odpadami
CHM.09. Organizowanie i
nadzorowanie prac związanych
z gospodarowaniem odpadami
Przedmioty rozszerzone w trakcie nauki - geografia i chemia
Przedmioty rekrutacyjne: język polski, matematyka, geografia, chemia
*****************
technik technologii żywności
z elementami dietetyki
w Technikum nr 8
Technik technologii żywności wykonuje swoją pracę w zakładach przetwórstwa spożywczego, nadzoruje przebieg produkcji na stanowiskach pracy od przyjęcia surowców do zakładu i ich odpowiedniego składowania, przez obróbkę wstępną (sortowanie, mycie, obieranie, rozdrabnianie itp.), wytworzenie półproduktów, ich dalsze przetwarzanie (filtrowanie, wędzenie, zagęszczenie, fermentowanie itp.),aż do uzyskania gotowych wyrobów, ich pakowanie i przekazanie do magazynu, do jego zadań należy również kontrola jakości surowców i produktów na każdym etapie procesu. Istotnym jego zadaniem jest organizowanie i nadzorowanie pracy, aby przebiegały zgodnie z obowiązującymi normami wykorzystania przez nich maszyn, surowców, energii, czasu pracy, przestrzegania przepisów BHP oraz przeciwpożarowych oraz systemów zapewnienia jakości zdrowotnej żywności. Dokumentuje również zużycie surowców, dodatków, opakowań, ilości wyprodukowanych wyrobów i określa na ich podstawie normy zużycia materiałów i wydajności, zgodnie z obowiązującymi normami zakładowymi. Bierze udział w opracowaniu receptur, instrukcji technologicznych oraz norm zakładowych wyrobu, wdraża je do produkcji (próby technologiczne) oraz koryguje zaobserwowane wady i braki. Wykonuje także specjalistyczne analizy (fizyczne chemiczne, mikrobiologiczne) surowców, półproduktów i wyrobów gotowych w warunkach laboratoryjnych.
technik analityk
z elementami analizy farmaceutycznej/kosmetycznej
w Technikum nr 8
Technik analityk wykonuje badania analityczne składu chemicznego surowców, półproduktów, produktów i innych materiałów, a także analizy specjalistyczne na potrzeby badań doświadczalnych i przemysłu, za pomocą sprzętu i aparatury laboratoryjnej oraz odczynników chemicznych z wykorzystaniem współczesnych metod analitycznych, klasycznych, fizykochemicznych i biochemicznych. Pobiera i przygotowuje próbki analizowanego materiału, uczestniczy w testach, badaniach doświadczalnych, pobieraniu próbek i dokonywaniu pomiaru poza stanowiskiem stałej pracy. Obsługuje aparaturę laboratoryjną oraz zestawy do wykonywania analiz specjalistycznych. Sporządza zapotrzebowanie na szkło laboratoryjne, sprzęt podstawowy oraz odczynniki i prowadzi dokumentację materiałową.
technik technologii chemicznej
z elementami technologii paliw/środków farmaceutycznych i kosmetycznych
w Technikum nr 8
Zadania zawodowe technika technologii chemicznej związane są z wytwarzaniem różnego rodzaju produktów, półproduktów lub gotowych wyrobów na drodze procesów chemicznychi fizykochemicznych oraz nadzorowaniem procesów produkcyjnych przemysłu chemicznego. Do głównych zadań zawodowych technika technologii chemicznej należy prowadzenie procesu produkcyjnego oraz nadzór nad prawidłowym przebiegiem procesów chemicznych i fizykochemicznych zarówno poprzez kontrolowanie parametrów przebiegu procesu technologicznego, jak i ocenianie jakości produktów i półproduktów. Do obowiązków technika technologii chemicznej należy także prowadzenie dokumentacji produkcji dla obsługiwanego przez niego ciągu technologicznego oraz współdziałanie z innymi służbami w zakładzie w zakresie nadzorowania procesów i ciągów technologicznych. Technik technologii chemicznej może również wykonywać samodzielnie niektóre analizy laboratoryjne i międzyoperacyjne.
technik weterynarii
w Technikum nr 14
Technik weterynarii jest przygotowany do wykonywania następujących zadań zawodowych: prowadzenia chowu i hodowli zwierząt gospodarskich i towarzyszących oraz wykonywania zabiegów inseminacji wybranych gatunków zwierząt; wykonywania czynności pomocniczych w zakresie diagnozowania, profilaktyki i leczenia chorób zwierząt; wykonywania zabiegów pielęgnacyjnych i zootechnicznych u zwierząt; wykonywania czynności pomocniczych w zakresu zapewniania bezpieczeństwa żywnościowego oraz czynności pomocniczych w zwalczaniu chorób zakaźnych zwierząt; wykonywania czynności pomocniczych w trakcie prowadzenia badań przedubojowych zwierząt oraz w poubojowym badaniu mięsa; prowadzenia i obsługi ciągnika rolniczego z przyczepą (przyczepami). Absolwent szkoły – technik weterynarii, może być zatrudniony w zakładach leczniczych dla zwierząt, organach inspekcji weterynaryjnej, może również prowadzić własną działalność w ramach hodowli zwierząt, usług inseminacyjnych, usług pielęgnacyjnych dla zwierząt. Ciągły rozwój nauk weterynaryjnych i rolniczych, wprowadzanie nowych metod oraz technologii obliguje technika weterynarii do ustawicznego dokształcania się i doskonalenia umiejętności zawodowych.
technik inżynierii środowiska i melioracji
z elementami geodezji/technologii wody
w Technikum nr 14
Technik inżynierii środowiska i melioracji organizuje i prowadzi roboty związane z budową obiektów gospodarki wodnej oraz uczestniczy w przygotowaniach harmonogramów robót wodno-inżynierskich, kieruje bezpośrednio pracami związanymi z utrzymaniem obiektów gospodarki wodnej poprzez nadzór nad ich eksploatacją, konserwacją i modernizacją, zajmuje się także organizowaniem i prowadzeniem robót związanych z budową obiektów gospodarki odpadami, organizuje i prowadzi roboty związane z budową dróg dojazdowych do gruntów rolnych. Opis ten należy uzupełnić o pracę związane z organizowaniem i prowadzeniem robót związanych z regulacją cieków wodnych oraz budową obiektów przeciwpowodziowych. Technik jest przygotowany do wykonywania zadań zawodowych związanych z odwadnianiem i nawadnianiem użytków rolnych, organizuje także wszelkie roboty związane z wykonywaniem stawów rybnych. Pracuje także przy budowie i modernizacji systemów wodociągowo-kanalizacyjnych.
technik ochrony środowiska
z elementami energii odnawialnej/technologii wody
w Technikum nr 14
Technik ochrony środowiska określa aktualny stan zanieczyszczeń środowiska na skutek działalności człowieka; przeprowadza proste badania technologiczne w zakresie ochrony środowiska, oznacza parametry zanieczyszczenia wody, powietrza, poziomu hałasu i stopnia zanieczyszczenia gleby; określa zgodności z normami oczyszczania ścieków, powietrza i odpadów; wykonuje pomiary poziomu hałasu i drgań mechanicznych; bada i kontroluje emisję zanieczyszczeń; sporządza bilanse wodno-ściekowe, zanieczyszczeń odprowadzanych z gazami odlotowym i do atmosfery oraz zanieczyszczeń odprowadzanych z odpadami; posługuje się aparaturą pomiarową oraz urządzeniami stosowanymi w ochronie środowiska; posługuje się dokumentacją techniczną; przygotowuje mapy oraz schematy technologiczne; współpracuje w przygotowaniu planów zagospodarowania przestrzennego terenu uwzględniając zasoby przyrody; posługuje się aktami prawnymi dotyczącymi ochrony środowiska; stosuje procedury oceny oddziaływania inwestycji szkodliwych dla zdrowia człowieka i środowiska przyrodniczego; podejmuje działania w sytuacji wystąpienia zagrożeń ekologicznych; współpracuje z organizacjami zajmującymi się ochroną środowiska; przygotowuje propozycje zarządzania środowiskiem na szczeblu lokalnym; prowadzi kampanię na rzecz poprawy stanu środowiska, w szczególności w zakresie edukacji ekologicznej i segregacji odpadów komunalnych.
cukiernik
w Branżowej Szkole I stopnia nr 8
Praca w zawodzie cukiernik polega na wytwarzaniu różnego rodzaju asortymentu ciast, ciastek, tortów, deserów, tworzeniu dekoracji wyrobów gotowych, które są głównie tworzone ręcznie i wymagają zdolności manualnych i plastycznych; musi potrafić ocenić jakość i przydatność surowców oraz prowadzić dokumentacją związaną z rozliczeniem surowców i półproduktów. Cukiernik produkując wyroby cukiernicze posługuje się specjalistycznymi maszynami i urządzeniami.
piekarz
w Branżowej Szkole I stopnia nr 8
Piekarz swoją pracę wykonuje w zakładzie piekarskim. Do jego obowiązków należy dostarczanie na rynek pieczywa o dobrej jakości oraz wysokich walorach zdrowotnych. Aby otrzymać dobrej jakości pieczywo musi zadbać o surowce najlepszej jakości, a następnie przechować je w odpowiednich warunkach. Potem z tych surowców wytwarza ciasta na różne rodzaje pieczywa, kształtuje wyroby, wypieka z zachowaniem zasad bezpieczeństwa zdrowotnego żywności oraz przygotowuje do sprzedaży.
a także
na Kwalifikacyjne Kursy Zawodowe
rolnik
cukiernik
informacje:
sekretariat w budynku nr 1 - tel. 58 309-05-06
sekretariat w budynku nr 2 - tel. 58 301-10-20
Domeny: ckzu2.edu.gdansk.pl, www.ckziu2gdansk.pl, www.ckziu2.pl
Profile na Fb: CKZiU nr 2 w Gdańsku, Internat, Biblioteka